Ceasuri contrafacute.

Posted on 30th ianuarie 2011 in Ceasuri barbatesti, Ceasuri de dama, Diverse ceasuri

Frevent putem gasi pe piata replici ale unor cunoscute modele de ceasuri. Designul acestora e fie partial, fie in totalitate copiat, uneori mergandu-se pana la reproducerea sigiliilor/logo-urilor, a seriilor sau a altor semne distinctive.

Ceasuri contrafacute.

Preturile bineanteles ca sunt mult sub cele ale ceasuri originale, iar calitatea lor variaza. Producatorii acestor falsuri se orienteaza in special pe modelele actuale, mai putin pe modele de ceasuri vechi iar a detine un ceasuri contrafacute nu e ilegal, insa a le reproduce si a le vinde e impotriva legii copyrightului. Mare majoritate a ceasuri contrafacute apar dinspre Asia, iar impiedicarea producerii acestora e destul de greoaie datorita faptului ca apar mereu alti si alti producatori de fake-uri. Pe de alta parte nu prea mai exista nici un mare interes din partea firmelor de ceasuri originale sa se lupte cu ei, atat pentru ca un cumparator care si-ar permite un ceas de lux original de 1000-2000 euro, nu se va zgarci sa dea 100 euro pe unul fals sau invers, cei care dau 100 probabil nu-si permit oricum sa dea 1000 pe ceasuri originale. In plus, ei mizeaza si pe faptul ca diferenta devine sesizabila in timp scurt si clientul nemultumit de copia lui, va cauta originalul. E mai delicata situatia cand  ti se vinde, fara sa iti dai seama, un ceas reprodus la pretul originalului si atunci, datorita raportului pret mare-calitate inferioara, marcii care a fost contrafacuta i se aduce un prejudiciu de imagine. Firme de ceasuri au incercat sa vina inaintea  celor care doresc ceasuri de firma si au scos pe piata si modele mai accesibile ca pret ( vezi de exemplu Rolex).

Pentru a putea deosebi ceasuri de firma de cele fake ar trebui sa:

  • fiti familiarizat cu originalul, sa cunoasteti atat fata ceasului dorit, cat si detalii legate de bratara, carcasa spate – utile sunt cataloagele firmelor de ceasuri, dar atentie, nu tot timpul apar toate modelele, deci simplul fapt ca un model de ceas nu se gaseste in catalog in acel moment nu inseamna neaparat ca e fake.
  • uitati-va la logo, trebuie sa fie bine executat, cu toate detaliile si evidentiat.
  • fiti atenti la detalii, fineturi, pentru ca se intampla de multe ori sa apara modele combinate, cu detalii de la marci de ceasuri diferite.
  • urmariti caracteristicile neobişnuite, cum ar fi o supapă de heliu ce nu poate fi usor reprodusa sau nu e functionala, la cronografe pot aparea iarasi probleme.
  • verificati bratara, mecanismul de inchidere. O calitate inferioara a lor poate fi un indiciu.

Se mai poate intampla ca modelele mai vechi de ceasuri, datorita numeroaselor asemanari dar si a unor diferente, sa fie luate drept modele contrafacute. Cel mai simplu lucru e sa verificat serial number-ul producatorului. Va puteti documenta la fiecare unde e trecut – de exemplu, la cei de la Omega e un numar de 8 cifre, gravat cu laser pe exteriorul carcasei iar la modelele vechi se afla gravat pe mecanism.

Exista pe net diferite site-uri care prezinta si poze edificatoare cu ceasuri originale si cele copiate, pentru a se putea vedea mai clar diferentele.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Ceasuri elvetiene.

Posted on 26th ianuarie 2011 in Ceasuri barbatesti, Ceasuri de dama, Ceasuri de mana

In mijlocul secolul al saisprezecelea, la Geneva, odata cu reformele lui James Calvin, apar primele ceasuri elvetiene.

Ceasuri elvetiene.

Acesta a interzis purtarea bijuteriilor, astfel ca toti aurarii si bijutierii s-au orientat catre productia de ceasuri, acestea devenind in scurt timp  faimoase pentru calitatea lor.  Creata in scurt timp, breasla ceasornicarilor din Geneva si-a impus propriul set de reguli privind calitatea ceasuri, reguli care sunt si astazi respectate. Un ceas dobandeste sigiliul de la Geneva doar dupa ce indeplineste 12 canoane.

Regiunea muntilor Jura a devenit si ea cunoscuta in industria ceasuri elvetiene datorita migrarii unui numar mare de mestesugari intr-acolo. Secolele urmatoare au adus progrese si noi inventii, printre care e de amintit cea a lui Abraham-Louis Perrelet, care in 1770 a inventat un ceas „ perpetuu”, precursorul ceasurilor cu remontoar automat. In 1842, Adrien Philippe a faurit un mecanism care permite ceasuri sa fie reglate prin intermediul unei coroane, renuntandu-se la cheita, el devenind totodata si membru cofondator al faimoase companii  Patek Philippe & Co.

Crestrea productiei de ceasuri a inceput in secolul 20 datorita cercetarilor si noilor tehnologii introduse de ceasornicari precum Frédéric Ingold si Georges Léchot.  Suprematia ceasuri elvetiene a venit odata cu standardizarea si interschimbabilitatea pieselor. Ceasuri electronice au aparut in 1952,  iar ceasuri de mana, in forma rotunda, au aparut in anul 1960. Primul ceas cu cuart – denumit Beta 21 - a fost creat de Centru de Electronica Horloger din Neuchâtel, in 1967. De atunci, tehnica a evoluat fara intrerupere: display cu led si lcd, ceas de mana cuart fara baterie s.a.m.d. Asadar,  industriei de ceasuri elvetiene datoram multe din inovatii:

  • primul ceas de mana
  • primul ceas cuart
  • primul ceas de mana rezistent la apa
  • cel mai mic ceas de mana din lume

Inca de la aparitia acestei industrii in  Elvetia, ea e asociata cu ceasuri de calitate superioara, ceasuri fiind, ca valoare, pe locul trei la export. Cei mari „consumatori” sunt americanii si japonezii, in vreme ce in Europa se remarca italienii si francezii. Ceasuri in zilele noastre sunt un accesoriu obisnuit, la indemana tuturor, insa nu a fost mereu asa, ele reflectand multa vreme statutul social.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Mecanisme ceasuri.

Posted on 21st ianuarie 2011 in Diverse ceasuri

In acest articol ne-am propus sa prezentam putin cele mai cunoscute tipuri de ceasuri:

Mecanisme ceasuri.

  • ceasuri mecanice
  • ceasuri electronice

In unul dintre primele articole de pe acest blog povesteam despre evolutia ceasuri de-a lungul timpului si, revenind acolo, ceasuri mecanice sunt printre cele mai vechi ceasuri – aparute in jurul anului 1275. Intr-adevar, odata cu evolutia tehnologiei s-au schimbat in bine cateva aspecte legate de finetea lucraturii, de materiale si de precizie. Interiorul ceasuri mecanice e alcatuit din roti dintate, arcuri, surbele, pinoane si tot soiul de piese micute. In trecut, ceasuri mecanice erau actionate prin invaritrea, periodic, a unei cheite, insa in ziua de azi aceste exemplare sunt foarte rare. Principiul de functionare actual e dat de un mecanism ce foloseste miscarea mainii, transformand-o in energie cinetica. Sistemul are in plus un disc, care se numeste rotor, care tensioneaza arcul si in momentul in care miscam mana, se roteste. Aceste ceasuri sunt ceasuri automatice. Primul ceas automatic a fost comercializat de Rolex prin anii `30.

Ceasuri electronice sunt ceasuri cu mecanisme quartz si sunt alimentate de bateire. Acest tip de mecanism a aparut in Japonia, in jurul anului 1970, produs de Seiko. Tot ei sunt cei care au inventat un tip de mecanism – Kinetic Drive – ce nu functioneaza pe baterie, ci tot cu un rotor, ca si la cele mecanice automatice, arcul fiind inlocuit cu un dinam ce produce energie electrica stocata intr-un acumulator. La ceasuri electronice se foloseste oscilatia quartzului la aplicarea unei tensiuni electrice. Marea majoritate a afiseaza ora pe un display, digital, insa exista si in varianta clasica.Cele doua mari atuu-uri ale acestor ceasuri sunt precizia si pretul, unul accesibil.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Ceasuri pentru viitor.

Posted on 17th ianuarie 2011 in Diverse ceasuri

Cineva ma intreba cum vor arata ceasuri in viitor. Intrebarea mi s-a parut interesanta, drept pentru care am inceput cautarile.

Ceasuri pentru viitor.

Exista diferite ceasuri futuristice, unele au fost deja scoase pe piata in numar limitat, iar altele sunt doar la stadiul de prototip, idee. Mie mi s-au parut interesante trei ceasuri pana in momentul acesta, dintre care doar unul exista deja si anume Urwerk 202. E un ceas scos in anul 2008, dar are un design foarte futurist. Cele trei indicatoare sunt telescopice si isi regleaza lungimea pentru a arata minutele dupa trei directii: de la 0 la 14 minute, de la 15 la 44 de minute si de la 45 la 60 de minute. Acesta este primul dintre ceasuri care utilizeaza un sistem nou de bobinaj, reglat de aerul comprimat de doua mini turibine care se vad pe spatele carcasei.

Al doilea dintre ceasuri este cel creat de canadienii Alan Kieu si Dmitry Rusakov, denumit 12:14.  Este la stadiul de prototip si nu va fi doar un simplu ceas, ci va contine si o mini agenda, pentru a va putea organiza ziua. Informatiile pot fi editate cu usurinta si vor fi prezentate sub forma de holograma, in orice circumstante. Nu va mai trebui sa aveti mereu grija sa nu va uitati agenda acasa, o veti avea chiar pe mana.

Al treilea prototip de ceasuri care mi s-a parut interesant e cel propus de mexicanul Alberto Villareal – Elastime. Ceasuri in viitor pot arata ca o bratara impartita in 24 de sectiuni egale, fiecare simbolizand o ora. Pe masura ca o ora trece, ea isi schimba culoarea. Nu e un ceas care sa aiba gradatii pentru minutele exacte,  dar pot fi destul de usor de estimat sferturile de ora, in functie de gradul de umplere al sectiunii. De exemplu, daca sectiunea 8 e colorata pe jumatate, e clar ca ora e  8.30, daca e pe trei sfeturi, ora e 8.45 si tot asa. Un alt detaliu interesant e faptul ca bratara e facuta dintr-un material elastic, permitand intinderea sau comprimarea ei.

Aceste doua prototipuri de ceasuri pentru viitor au fost remarcate si apreciate in mai multe randuri, la diferite competitii.

Sunt doar trei dintre ceasuri, care mi s-a parut mie personal ca semnifica viitorul. Astept orice alte sugestii de la voi. Cum credeti voi ca vor arata ceasuri in viitor sau care sunt modelelel/prototipurile care simbolizeaza viitorul pentru voi?

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

comments: 0 » tags: , ,