Intretinere ceasuri.

Intretinerea ceasuri e foarte importanta pentru cei care doresc sa se bucure de aceste accesorii pe timp indelungat. Sunt o serie de reguli care trebuie respectate, astfel incat ceasuri sa aiba o viata lunga si sa nu necesite reparatii.

powered by WordPress Multibox Plugin v1.4

Intretinere ceasuri.

O data la 3 ani e bine a se efectua o revizie, dar aceasta durata e in functie de tipuri de ceasuri. La ceasuri automatice, se face din nou lubrifierea meceanismului minim la 3 ani, maxim la 5 si se verifica/curata mecanismul. Ceasuri cu quart au nevoie de baterie noua cam la 2 ani iar daca nu il veti purta un timp mai indelungat, scoateti bateria pentru a evita ca aceasta sa curga. Legat de ceasuri rezistente la apa, e bine ca acele garnituri care asigura etanseitatea sa fie schimbate maxim dupa 2 ani. Daca in timp geamul ceasuri sau carcasa au fost zgariate, o vizita la specialist va poate reda aspectul inital prin slefuire. Evident, aceste operatiuni trebuie facute cat mai rar si doar de persoane avizate. Contraindicatia polisarii apare in cazul ceasuri placate, prin aceasta operatiune riscand ca stratul placat sa fie indepartat. Cadranul ceasuri se poate curata periodic, insa daca necesita reinscriptionare lucurile se complica iar ulterior ceasul nu va mai arata ca inainte.

In ceea ce priveste cureaua sau bratara, sunt si aici cateva reguli care ar trebui respectate. In ambele cazuri trebuie indepartate cu o carpa moale orice urme de transpiratie, umezeala, apa, murdarie. In caz contrar, la ceasuri cu bratara poate aparea rugina, iar la curele coroziunea curelei, care in timp duce la rupere. Aveti grija, in cazul curelelor din piele naturala, datorita frecarii se poate imprima culoarea. Bratari ceasuri pot fi curatate folosind o periuta de dinti si apa cu detergent ph neutru.

Ceasuri trebuie pastrate ferite de lumina directa a soarelui, evitandu-se astfel decolorarea si deteriorarea lor. In plus, trebuie curatate si sterse de transpiratie si murdarie, pentru ca ati ramane surprinsi sa vedeti cat de repede apare rugina.

Inca cateva sfaturi generale:

  • nu lasati ceasuri expuse la temperaturi extreme (vara, pe bordul masinii de exemplu), deoarece precizia acestora poate avea de suferit.
  • chit ca unele ceasuri sunt rezistente la socuri, incercati sa nu scapati ceasuri pe jos sau sa desfasurati activitati ce genereaza vibratii puternice. Ceasuri sport sau chiar si alte modele au fost create astfel incat sa nu aiba de sufeit in urma activatilor normale, zilnice sau a unor activitati sportive, insa e bine de avut grija.
  • nu purtati ceasuri atunci cand desfasurati activitati, casnice sau nu, dar care implica substante de curatire, solventi, detergenti etc. pentru ca, odata ajunse pe carcasa/curea, acestea pot avea de suferit.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Cele mai scumpe ceasuri.

Posted on 19th februarie 2011 in Diverse ceasuri

A colectiona ceasuri poate deveni la un moment dat un hobby destul de costisitor. Producatorii de ceasuri se intrec, care mai de care, sa aduca pe piata modele unice, deosebite, care sa se remarce prin rafinament iar materiale ca diamantul, platina, aurul si mai nou bucati de meteoriti se regasec in noile creatii. Am ales zece ceasuri remarcabile, dintre cele mai scumpe existente la ora actuala, dar care pot face orice colectionar macar sa viseze, daca nu isi permite sa le achizitioneze.

Cele mai scumpe ceasuri.

Pe locul 10 se situeaza cel mai scump dintre ceasuri de buzunar, costa $734,000 si a fost creat de compania Breguet. Este din aur de 18 carate iar mecanismul a fost realizat manual.

Pe locul 9 este un model deosebit, cel mai complex dintre ceasuri de mana si anume Blancpain 1735 Grande complication, a carui curea este din piele de crocodil iar mecanismul este alcatuit din 740 piese realizate manual. Are calendar perpetuu, cronograf cu fractiuni de secunda si arata fazele lunii. Costa nu mai putin de $800,000.

Pe locul 8 se afla un model unic, la a carui realizare s-au folosit particule din cel mai vechi meteorit gasit pe Pamant – Rosetta Stone – astfel ca producerea pe scara larga e practic imposibila. Unicul dintre ceasuri este realizat de Louis Moinet Magistralis, costa in jur la 860.000 dolari.

Pe locul 7 a fost ales  Hublot Black Caviar sau Big Ben-ul ceasuri, avand carcasa realizata din aur alb de 18 carate si 322 de pietre. E un ceas deosebit, care are o particularitate ce permite „disparitia” materialului, fiind vizibile doar diamantele. Costa 1 milion de dolari.

Locul 6 il ocupa Chopard Super Ice Cube, a carui denumire vine tocmai de la asemanarea cu un cub de gheata. E pur si simplu un pachet de pietricele…a, da, pietre pretioase, evident!66 carate justifica pretul de 1.1 milioane dolari.

Pe locul 5 se afla Tourbillon, Patek Philippe Sky Moon, care este un model de ceasuri complex, chiar foate complex tinand cont ca e alcatuit din 688 parti si particele, piese microscopice chiar. Carcasa e de platina iar pretul e de 1.3 milioane dolari.

Locul 4 e detinut de Tour sw I`lle, o serie limitata de ceasuri marca Vacheron Constantin aparuta pentru prima data in 2005 si despre care se spune ca ar fi cel mai complex ceas realizat pana in acest moment. E realizat din aur de 18 carate iar producerea lui a insemnat in timp 10 000 de ore. Cureaua este din piele de aligator iar la inchizatoare s-a folosit aur roz. Cele 834 de parti componente si cele doua fete sunt poate cele mai importante particularitati ale acestui model de ceasuri. Sa nu uitam sa mentionam insa si calendarul perpetuu, al doilea fus orar, indicarea orei si minutului cand apune soarele.

Locul 3 – Platinum World Time, creatie a Patek Philipe, cel mai scump dintre ceasuri in 2002. E un ceas super special prin faptul ca afiseaza ora in 24 cele mai importante orase ale lumii, chiar daca sunt fuse orare diferite, facand diferenta intre zi si noapte. A fost apreciat la 4 milioane de dolari.

Locul 2 e detinut de un ceas de 11 milioane dolari – la acest pret a fost licitat in 1999, realizat tot de Patek Philippe- Supercomplication, in 1932 din aur de 18 carate.

Locul 1 e 201-carat Chopard, un ceas de 25 milioane dolari al carui nume vine de la faptul ca e realizat diamante care insumeaza 201 carate. Ceasul are trei diamante in forma de inima, cel roz avand 15 carate, cel albastru 12 si cel alb 11. Diamantele din jurul acestora, in culori galbene si albe insumeaza alte 163 carate.

Aceste ceasuri se adreseaza unui segment de piata extrem de limitat, sunt modele unice sau in serii limitate.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Cel mai vechi dintre ceasuri functional azi.

Posted on 6th februarie 2011 in Diverse ceasuri

In anul 1386, in Catedrala Salisbury din partea de sud a Angliei, a fost adus, la comanda episcopului Erghum, unul dintre cele mai vechi ceasuri azi, care sa le aminteasca orasenilor orele slujbelor.

Cel mai vechi dintre ceasuri.

Cel mai vechi dintre ceasuri.

Se spune ca berea era una din “ocupatiile” acestora, in afara de munca campului, asa ca a fost nevoie de acest ceas sa bata de sapte-opt ori pe zi, cand se tineau slujbele, astfel ca enroiasii sa vina la catedrala. Chiar daca mai exista atunci un ceas mecanic in Milano-Italia datand din 1335, ceasul de la catedrala Salisbury e singurul dintre ceasuri care functioneaza si la ora actuala.

Aspectul sau nu e tocmai unul estetic – el pur si simplu nu are fatada, arata mai mult ca o masinarie de la inceputurile industriei, cu roti masive de fier si franghii foarte lungi. Zgomotul produs de acest tip de ceasuri cu clopot era foarte puternic, iar el batea la ore fixe, 24 de ore din 24. In trecut precizia ceasuri nu era atat de semnificativa ca in ziua de azi, minutele exacte nu contau, ca e fara zece, ca e si un sfert, era mai putin important. Oamenii aveau nevoie sa stie in ce perioada a zilei se afla si existau doar unele ore care trebuiau respectate, cum ar fi ora de mers la biserica, ora de masa sau alte evenimente ale orasului, iar pentru aceasta ceasuri isi indeplineau excelent misiunea.

Mecanismul acestui ceas se bazeaza pe scripeti si greutati, folosind repetitia, idee de la care s-au dezvoltat ulterior ceasuri cu pendule. Cuvantul „clock” din engleza provine de la termenul german “glocke”, care semnifica “clopot”, astfel ca aceste ceasuri erau ascultate, nu vazute.

Astazi, ceasul de la Catedrala Salisbury e functional, insa pentru conservarea lui nu este pornit decat pentru demonstratii anuale. Intre anii 1792 si 1956, cel mai vechi dintre ceasuri nu a functionat datorita faptului ca turnul in care era pozitionat a fost demolat si abia in anul 1956 a trecut prin procesul de reconditionare si a avut cateva elemente schimbate la mecanism.

In unul din urmatoarele articole ne-am propus sa trecem in revista si ceasuri din tara noastra, de altfel un subiect frumos si interesant pentru cei pasionati de masurarea timpului si istorie.

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

comments: 0 » tags: , , ,